Vleesvee (B-TM-Z26268)

3 studiepuntenNederlands27 urenTweede semesterTweede semesterUitgesloten voor examencontract
Heylen Tom (coördinator) |  Heylen Tom |  N.
POC PBA AGRO- & BIOTECHNOLOGIE GEEL TMK

De student
- bezit basiskennis omtrent de anatomie en de fysiologie van zoogdieren.
- kan veilig omgaan met landbouwdieren en diersignalen interpreteren.
- kan afhankelijk van de specialisatie voor specifieke landbouwdieren de dagelijkse verzorging organiseren, in het kader van het dierenwelzijn de huisvesting beoordelen en aanpassen, de voortplanting van de dieren plannen en de nodige selectieregels toepassen:
Specialisatie rundveeteelt: melkvee en vleesvee
- kan de belangrijkste dierziekten binnen de specialisatie herkennen op basis van de ziektebeelden en gepaste maatregelen nemen.
- bezit basiskennis over het functioneren van micro-organismen.
- kan op een correcte manier omgaan met hygiëne en desinfectie bij het houden van landbouwhuisdieren en de behandeling van dierlijke producten, volgens de borgingspunten vanuit de gangbare kwaliteitssystemen.
- kan bedrijfsconstructies voor landbouw (stallen, bewaarruimtes, loodsen,…) beoordelen en een verantwoorde keuze maken naar thermodynamische eisen, bouwmaterialen, inrichting en bouwtechnische uitvoering in functie van de bedrijfsvoering.
- kan het economisch belang van de sector situeren binnen het nationaal en Europees economisch kader.
- heeft inzicht in de principes van kwaliteitszorgsystemen en kan functioneren binnen de kwaliteitszorgsystemen gangbaar binnen de sector.
- heeft inzicht in de methodiek van kwaliteitscontroles, kan de resultaten beoordelen en gepaste maatregelen nemen ter kwaliteitsverbetering.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Vleesvee (B-TM-Z64310)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum27 urenTweede semesterTweede semester
Heylen Tom |  N.
POC PBA AGRO- & BIOTECHNOLOGIE GEEL TMK

Verkenning en belang van de rundvleesproductie.

Aspecten van groei.

Rassen voor de rundvleesproductie.

Het Belgisch Witblauw rund, kenmerken en vleesproductiegeschiktheid.

Ziekten en gebreken.

Huisvesting van vleesvee.

Kalverhouderij, stierenhouderij.

Van rundvee tot rundvlees: slachtproces, karkaskenmerken, classificatie, versnijding, kenmerken van vlees. Zoogkoeienhouderij: teelttechnieken.

Algemeen management in de vleesveehouderij, interpretatie van diersignalen.

Voeding van  vleesvee

Studiekost: 1-10 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)

Eigen cursus op onderwijsplatform

Hoorcollege - Practicum

Evaluatieactiviteiten

Vleesvee (B-TM-Z96268)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

 

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

Volledig herkansbaar onder dezelfde modaliteiten als 1e kans.