Voedingsleer (B-TM-Z11404)

Doelstellingen
Leerdoelen
- de student benoemt indeling, eigenschappen en bronnen (voedingsmiddelen) van koolhydraten, eiwiten, vetten, mineralen en vitamines
- de student benoemt de aandachtspunten op vlak van voedselveiligheid in de voeding van de zwangere vrouw
- de student benoemt de nutritionele voordelen van borstvoeding en geeft een overzicht van de verkrijgbare zuigelingenvoedingen met hun indicaties
- de student kan uitleggen hoe een flesvoeding correct bereid dient te worden
- de student geeft zwangere vrouwen concrete voedingstips bij misselijkheid, constipatie en zure oprispingen
Begintermen
Om tot het eerste jaar toegelaten te worden, moeten de kandidaten een getuigschrift secundair onderwijs bezitten, uitgereikt door de Vlaamse, de Franse of de Duitse gemeenschap van België. Deze getuigschriften geven toegang tot alle vormen van hoger onderwijs. Voor kandidaten met uitsluitend een buitenlands diploma wordt een proficiency level van de Nederlandse taal gevraagd, afgeleverd door een erkend taleninstituut. Voor informatie hierover, meldt men zich aan bij het departement.
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
Z25485 : Voedingsleer
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor Vroedkunde (Turnhout) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Voedingsleer (B-TM-Z53931)
Inhoud
1. Gezonde voeding (Koolhydraten, Vetten, Eiwitten, Energie en stofwisseling, Water, Vitamines, Mineralen)
2. Lichaamsbeweging
3. Gezond slaappatroon
4. Alcohol
5. Rookstop
6. Voeding tijdens zwangerschap en lactatie
7. Voeding van de zuigeling
Studiemateriaal
Digitaal lesmateriaal beschikbaar via Canvas, eventueel zelf afdrukken van cursus (studiekost €0-€10)
Toelichting werkvorm
De student bezit na dit eerste jaar een brede basiskennis voedingsleer. In de hoorcolleges worden volgende voedingsstoffen uitgebreid behandeld: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen en water. Verder wordt er ingegaan op energielevering en stofwisseling. Ook de voeding van de gezonde zwangere vrouw en de gezonde zuigeling worden besproken.
Tijdens een vaardigheidsles wordt het bereiden van flesvoeding in de praktijk ingeoefend.
Evaluatieactiviteiten
Voedingsleer (B-TM-Z81404)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het schriftelijk examen telt mee voor 18/20 punten.
De permanente evaluatie bestaat uit een opdracht: maken van een instructievideo over de bereiding van flesvoeding. (telt mee voor 2/20 punten)
Een student kan maximaal de helft van zijn tolerantiekrediet inzetten in de leerlijn gespecialiseerde zorg in de verschillende levensfasen van de vrouw.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.