Organisatiekunde (B-TM-Z26402)

Doelstellingen
- De student bespreekt de verschillende visies en modellen rond leiderschap (contingentietheorie, situationeel leiderschap, transactioneel en transformationeel leiderschap) a.d.h.v. concrete voorbeelden.
- De student bespreekt hoe de strategie van een organisatie impact heeft op de ideale structuur en herkent de klassieke organisatiestructuren in voorbeelden.
- De student geeft een omschrijving van het begrip organisatiecultuur en bespreekt de functies van de cultuur van een organisatie en bespreekt de voor-en nadelen van een sterke organisatiecultuur.
- De student duidt aan welke factoren een rol spelen bij het succes en het falen van veranderingsprocessen binnen organisaties en bespreekt de methoden van hoe veranderingsprocessen opgezet kunnen worden vanuit de methodiek van het waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry).
Begintermen
Geen begincompetenties of voorkennis vereist.
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Organisatiekunde (B-TM-Z64475)




Inhoud
Als bachelor HRM werk je constant in en voor teams en organisaties. Om je rol als talentcoach en organisatiecoach op te pakken is het cruciaal dat je zicht hebt op de werking van teams en organisaties. We beschouwen teams en organisaties als systemen met een eigen dynamiek. In deze module zoemen we in op het organisatieniveau. We ontdekken hoe de missie en de visie van een organisatie de structuur en cultuur bepalen maar ook hoe structuren en de cultuur soms veranderingen in de weg staan. We leren je begrijpen hoe veranderingen binnen organisaties verlopen en hoe je het best met weerstand kan omgaan. Tot slot staan we stil bij de impact van leiderschap en leidinggeven.
Studiemateriaal
Handboek:
- Gedrag in organisaties, Valkeneers, G., Mestdagh, S. en Benijts, T. (2023, Lannoo Campus) | Hoofdstuk 10-13.
- Appreciative Inquiry, Matthijs Steeneveld, Boom, 2023, hoofdstuk 1-3
Teksten:
- Het 7-S model van McKinsey
Toelichting werkvorm
De kern van deze module zijn de werkcolleges. We voorzien 4u werkcollege om de 14 dagen. De module behandelt hoofdstukken 10-13 uit het handboek gedrag in organisaties en hoofdstukken 1-3 uit het handboek Appreciative Inquiry en wordt aangevuld met teksten rond het 7-S model van McKinsey. Tijdens de werkcolleges wordt de inhoud van elk hoofdstuk toegelicht en besproken en wordt er gewerkt met de eigen stage-ervaring van de studenten. De werkcolleges gaan fysiek door op de campus. Studenten komen voorbereid naar de les door op een gerichte manier (lezen, verwerkingsvragen) een eerste verwerking te maken van het hoofdstuk en hun eigen ervaringen van de stage of ervaringen binnen andere organisaties te gebruiken. Tijdens de les krijgen de studenten in kleine groepjes de tijd om aan de slag te gaan met de eigen ervaringen en andere voorbeelden uit de praktijk en actualiteit zodat de begrippen en modellen direct heel tastbaar en concreet worden. We zorgen voor een actieve afwisseling tussen verwerken en discussie in kleine groepjes en plenaire discussies waar de docent de ervaringen en reflecties mee bespreekt en verdieping geeft.
Evaluatieactiviteiten
Organisatiekunde (B-TM-Z96402)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
De student krijgt open vragen waarin hij kan aantonen dat hij begrippen kent en begrijpt door ze in eigen woorden uit te leggen en/of voorbeelden te geven uit zijn leefwereld of de actualiteit. De student krijgt casussen uit de actualiteit waarin hij begrippen of concepten moet herkennen en kort toelicht of beschrijft. De student maakt een verwerkingspaper op basis van zijn stage-ervaring of ervaringen binnen een andere organisatie. De student maakt op basis van concrete verwerkingsvragen reflecties over de modellen of thema’s en de manier waarop hij/zij ze ervaren heeft op stage.
Het examen staat op 70% van de punten, de paper staat op 30% van de punten.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Idem als eerste zittijd met mogelijks een vrijstelling voor één van beide onderdelen.(paper of examen)